Tijd om wakker te worden!

Na het zonnetje en de aangename temperatuur in het afgelopen weekend, lijkt het voorjaar van 2020 dan toch echt begonnen! Hoewel we er met onze luchtgekoelde voertuigen vanwege de COVID-19 preventiemaatregelen er nog niet op uit mogen voor een mooie tourrit naar een heerlijk terrasje of het strand, is dit wel het ideale moment om uw kever, bus of andere luchtgekoelde VW klaar te maken voor het komende seizoen.

De winterslaap houdt namelijk in dat uw auto langere tijd stil heeft gestaan. Ongeacht de ruimte waar de auto is gestald en hoe u de auto op de winterslaap had voorbereid, is het verstandig om de tijd te nemen om de auto grondig te controleren zodat u er weer volop van kan genieten. Ik geef u graag 9 tips.

1. Mag uw auto de weg op?

Is de APK nog geldig en de verzekering in orde? Moet er wegenbelasting betaald worden, of is er vrijstelling verleend? Is de auto geschorst? Voorkom een boete en zorg dat de auto legaal de weg op mag.

2. Is het vloeistofniveau van de accu op peil?

Tenzij uw auto een onderhoudsvrije accu heeft (te herkennen aan het controlevenster) is het belangrijk om het vloeistofniveau te controleren. Als de platen in de accu droog komen te staan doordat de vloeistof een te laag niveau heeft bereikt, gaat de accu namelijk kapot. Let op uw gezondheid! Een accu is gevuld met een zuur dat uw huid en ogen kan beschadigen. Gebruik dus altijd handschoenen en draag een veiligheidsbril. Als het niveau te laag staat moet de accu bijgevuld worden. Dat mag alleen met gedemineraliseerd water gebeuren! Als u twijfelt, laat de accu dan door een garage of specialist controleren.

3. Laad de accu op.

Voor de eerste start is het fijn als de accu volgeladen is. Tenzij u de accu aan een druppellader had gelegd, kan het opladen een paar uur in beslag nemen. Handig dus om mee te beginnen.

4. Controleer de auto grondig.

  • Als u iets had afgedekt, vergeet dan niet het afdekmateriaal te verwijderen.
  • Banden; breng ze op de juiste spanning en controleer op droogtescheurtjes.
  • Ruitenwissers en V-snaar; controleer ze op droogtescheurtjes.
  • Controleer of de motorolie op maximum peil staat. Vul bij als het niveau te laag staat (let op het juiste type motorolie).
  • Controleer het remvloeistofniveau. Als het niveau te laag staat mag er bij gevuld worden (let op het juiste type remvloeistof). Een laag niveau kan betekenen dat er ergens een lekkage is; controleer of de vloer bij de wielen nat is.
  • Controleer de bedrading, vooral op plekken waar knaagdieren bij kunnen komen.
  • Contoleer of het tankje met ruitensproeiervloeistof vol is.

5. Brandstof!

Het is verstandig om een auto met een volle tank te laten overwinteren. Dat beperkt namelijk roestvorming door condens in de tank. Veel moderne benzines bevatten echter een percentage ethanol wat o.a. pakkingen en brandstofslangen aantast. Om deze bijwerkingen te neutraliseren zijn er additieven op de markt die bij elke tankbeurt toegevoegd moeten worden. Desondanks raad ik aan om de verbindingen, carburateurs en brandstofleidingen te controleren op lekkage, scheuren en opzwellen, omdat benzinelekkage brand kan veroorzaken.

6. Tijd om te starten.

Als tot zover alles in orde is, is het tijd geworden om de deuren van de stalling te openen en de motor te starten (duw de auto eventueel naar buiten). Het kan wat langer dan normaal duren voordat de motor aanslaat. Meestal is de benzine uit de carburateur verdampt en moet deze eerst opgevuld worden tijdens het starten.

Rij de auto rustig naar buiten en test de remmen. Als de motor netjes stationair draait, stap dan uit en neem opnieuw een kijkje onder de motorkap om te controleren of alles er goed uitziet en naar behoren functioneert.

7. Controleer de verlichting en claxon.

Controleer of de claxon en alle verlichting correct werkt. Vergeet de dashboardverlichting niet! Vervang defecte lampjes.

8. Rij de motor warm.

Als u ervan overtuigd bent dat alles in orde is, rij dan een paar kilometer om de motor warm te rijden. Blijf alert op vreemde geluiden en controleer of de auto goed remt. Stop indien nodig op een veilige plek om zaken te inspecteren. Controleer na de rit nogmaals op lekkages.

9. Schoonmaken!

Nu alles in orde is, is het tijd voor een wasbeurt en misschien wel een poetsbeurt! Zo staat de auto er weer fris bij om van het komende (oldtimer-)seizoen te genieten! Ik wens u veel plezier.

Bij Mulder Classic Parts vindt u alle producten die u nodig heeft om uw luchtgekoelde VW uit de winterslaap te ontwaken, zoals; motorolie, remvloeistof, accu’s, gedemineraliseerd water, acculaders, banden, ruitenvloeistof, ruitenwissers, V-snaren, lampjes, claxon, brandstofslang, brandstoftoevoegingen en boeken om zelf onderhoud aan uw luchtgekoelde VW uit te voeren.

Met vriendelijke groet, Peter